Software Gratuit


Ce înseamnă software liber (en. free software)?

Ei bine, este o chestiune ce ţine mai mult de "libertate" şi mai puţin de "preţ". Este o întreagă filosofie, putem spune că este chiar o mişcare socială (Vezi http://www.fsf.org/).

Un soft liber trebuie să poată fi rulat, copiat, distribuit, studiat, modificat şi îmbunătăţit de utilizatori fără nici o restricţie. Şi bineînţeles faptul că este şi gratuit se subînţelege.

Dar nu confundaţi softul liber cu softul "gratuit" (freeware) care chiar dacă nu costă bani nu oferă "libertăţile" de mai sus, obligând la un anume mod de utilizare sau uneori ascunzând acţiuni rău intenţionate. Acest lucru nu se poate întâmpla la un soft liber, transparent, care are obligatoriu şi codul sursă liber ce poate fi oricând studiat de către oricine.

Deci un soft poate fi considerat soft liber numai dacă îndeplineşte cele 4 libertăţi fundamentale:

  • să poată fi rulat în orice scop;
  • să poată fi studiat şi modificat pentru a face ceea ce doreşte utilizatorul să facă;
  • să poată fi copiat şi redistribuit pentru a ajuta pe alţii;
  • să poată fi distribuit în variante modificate pentru a beneficia toţi utilizatorii de îmbunătăţirile aduse.

De asemenea softul liber nu trebuie confundat nici cu softul cu "sursă deschisă" (en. open source). Deşi ambii termeni descriu cam aceeaşi categorie de software, există totuşi unele diferenţe. Trebuie avut în vedere faptul că "open source" (apărut mai recent) este o metodă de dezvoltare a softului, care poate avea unele restricţii, în timp ce "free software" este o mişcare socială, este despre libertatea utilizatorului, considerând softul proprietar şi restricţiile acestuia o problemă socială. Aşa că este de preferat utilizarea termenului de "software liber" (free software).


De ce să utilizăm software liber şi nu software proprietar?

Din mai multe motive:
  • nu am bani să cumpăr un soft proprietar sau mai bine zis să "închiriez" un soft proprietar pentru că de fapt eu cumpăr doar o "licenţă de utilizare" în anumite condiţii;
  • dar nici nu vreau să aud de programe piratate, hack-uri, crack-uri, serial-uri, key-uri etc. etc.
  • chiar dacă îmi permit şi îmi cumpăr un soft proprietar, nu îmi pot ajuta prietenii distribuindu-l şi lor;
  • nu vreau să folosesc software proprietar pentru că restricţiile de utilizare impuse îmi încalcă unele libertăţi şi drepturi fundamentale;
  • nu există nici un soft proprietar care să îmi îndeplinească toate cerinţele, dar aş putea modifica unul liber să facă ceea ce vreau;
  • nu pot "studia" un soft proprietar să văd cum funcţionează, să mă inspir şi să fac şi eu ceva asemănător sau poate chiar mai bun şi să îl împart cu lumea întreagă.
Sursa: adrianchiorescu.blogspot.ro