Proiecte PNCDI 2


Proiectul CleanTechGlass (Promovarea tehnologiilor energetice curate in industria sticlei de menaj si tehnice, in contextul dezvoltarii durabile)  reprezinta o abordarea integrata a problematicii eficientei energetice a proceselor din industria elaborarii si prelucrarii sticlei de menaj si tehnice, concomitent cu reducerea impactului asupra mediului.
Proiectul NURECAN (Platforma tehnologica pentru analiza accidentelor la reactori nucleari din Romania) urmareste dezvoltarea capabilitatilor de analiza determinista a fenomenologiei de accident la reactorii nucleari din Romania, utilizand coduri specializate de calcul. Se urmareste punerea bazelor unor noi modele fizice de evolutie a reactorului In cursul accidentelor severe, dezvoltarea de software prevazuta ca implementare Intr-un cod consacrat a unor modele fizice de fenomene care apar In caz de accident la CANDU, precum  si identificarea necesarului de validare a noilor modele si obtinerea datelor experimentale relevante.
Proiectul STENDUR (Strategii de dezvoltare energetica durabila utilizand analiza ciclului de viata a tehnologiilor de conversie a energiei primare). Obiectivul acestui proiect consta in dezvoltarea unei strategii energetice care trebuie sa fie capabila sa sustina o crestere economica durabila, bazata pe armonizarea cerintelor de eficienta economica, considerentelor sociale si obiectivelor de mediu. Proiectul isi propune sa analizeze diverse scenarii de strategie energetica nationala si sa selecteze scenariul energetic ce trebuie sa faca fata principalelor provocari ce se manifesta la nivel intern si global: securitatea alimentarii cu energie, cresterea competitivitatii economice si reducerea impactului asupra mediului inconjurator.
Proiect NANOHEALTH (Tehnologie avansata de diminuare a pulberilor (inclusiv nanoparticule) existente in termocentrale in vederea reducerii riscului la expuneri profesionale si a imbunatatirii sanatatii si sigurantei la locul de munca) isi propune sa aduca o contributie substantiala la dezvoltarea cunostintelor fundamentale privind efectul pulberilor, inclusiv al nanoparticulelor asupra sanatatii, prin cuantificarea atat a numarului de particule si a distributiei dimensionale a acestora, cat si a formei si compozitiei chimice, in stransa corelare cu gradul lor de toxicitate pe fiecare tip de particule. 
Proiectul ENERGOHALST isi propune sa stabileasca metode, tehnologii noi, moderne, de prelucrare in scop energetic a unor culturi specializate instalate pe haldele de steril, asortimentul speciilor de plantat, pentru obtinerea pe astfel de terenuri de culturi cu o valoare a biomasei si una energetica cat mai mari. Se urmareste, de asemenea, obtinerea unor surse neconventionale de energie, eficiente, nepoluante si mai ieftine decat cele conventionale.  Originalitatea proiectului constă din abordarea integrată, multi-disciplinară, a două tematici aparţinānd unor domenii diferite: renaturarea solurilor degradate īn urma activităţii umane, respectiv utilizarea īn scopuri energetice a biomasei rezultate.
Sistem inteligent de monitorizare si dirijare a traficului cu ajutorul platformelor aeriene robotizate (SIMPAR) Obiectivul general al proiectului este realizarea unui sistem ieftin de monitorizarea şi supraveghere inteligentă a traficului rutier pornind de la construirea unei imagini cadru operaţionale īn staţia de sol şi centrul decizional.
Proiectul TERESOL (Cercetari privind determinarea proceselor si parametrilor optimi pentru imbunatatirea gradului de remediere a solurilor contaminate cu hidrocarburi) isi propune sa faca o analiza completa a tehnologiilor viabile de remediere a solurilor contaminate cu diferiti produsi petrolieri pe baza careia sa implementeze la nivel pilot tehnologii biologice si termo-fizico-chimice pentru eliminarea contaminantilor, inovative atat pe plan national cat si pe plan international. Directiile de cercetare vor integra metode de bioremediere, electroremediere (electro-oxidarea chimica), piroliza de joasa si medie temperatura, in vederea stabilirii configuratiilor optime de tratare - repopulare biologica pentru refacerea proprietatilor ecologice ale solului.NewsLetter!

Te rugăm introdu numele si e-mail-ul aici.

Digital Newsletter

Pentru dezabonare click here ».