Nicolae Gheorghiu (1973-1977)

Nicolae Gheorghiu s-a născut la Bolgrad (Basarabia) in anul 1908 şi a absolvit liceul īn acest oraş. A urmat Facultatea de Electromecanică la Politehnica din Timişoara,.

După absolvire, īn 1935, a fost angajat la Societatea Generală de Gaz şi Electricitate din Bucureşti, unde a contribuit activ la realizarea reţelelor electrice extraurbane de l5 kV. Mai tārziu, a adus o contribuţie esenţială īn realizarea liniei electrice de 60 kV Bucureşti - Giurgiu (cu traversarea Dunării la Ruse), proiectată şi executată numai cu mijloace din ţară..

Īn decursul timpului, a deţinut diverse funcţii de conducere: īn intervalul 1948 - 1949 a fost director al Centralei Industriale a Energiei Electrice, nou īnfiinţată, īn intervalele 1952-1956 şi 1957-1965 a fost ministru adjunct al energiei electrice īn 1957 şi 1960 a fost ministru al energiei electrice. A participat activ la  lucrările de electrificare a ţării, putānd fi considerat unul din principalii realizatori ai Sistemului Energetic Naţional

S-a preocupat īn mod deosebit de dezvoltarea reţelei electrice, īndrumānd direct elaborarea de către un grup de colaboratori a lucrării īn două volume „Montarea reţelelor electrice de distribuţie“, apărută īn anul 1949, care a constituit un īndreptar de bază pentru toţi cei care au lucrat īn acest domeniu.

Pentru lucrarea „Reţele electrice rurale“ (realizată īn colaborare cu Paul Militaru), īn 1964 i s-a decernat premiul „Traian Vuia“ al Academiei Romāne.

A contribuit la introducerea folosirii stālpilor din beton armat centrifugat şi īn acest scop a partitipat direct la proiectarea primei maşini de centrifugat, realizare pentru care colectivului de lucru i s-a decernat Premiul de Stat īn anul 1954.

Nicolae Gheorghiu a desfăşurat şi o intensă activitate didactică īn cadrul Institutului Politehnic Bucureşti. Īn anul 1949 a fost numit conferenţiar, iar īn anul 1956 profesor de instalaţii electrice.  Īn perioada 1971- 1978 a fost şeful Catedrei de centrale şi reţele electrice din cadrul Facultăţii de Energetică. Īn această funcţie a coordonat şi realizat centrala termoelectrică laborator a catedrei, al cărui personal de exploatare a fost format īn principal din cadre didactice şi studenţi. |n calitate de profesor, a fost conducător de teze de doctorat, iar după pensionare a fost profesor consultant.

Profesorul Nicolae Gheorghiu a publicat numeroase lucrări. Pe lāngă cele semnalate deja, se cuvin menţionate două dintre cărţile de referinţă: „Aparate şi reţele electrice“, din 1971 şi „Echipamente electrice“ (īn colaborare)  din 1981.

A decedat in anul 1990.