Laboratorul Masurarea Marimilor Neelectrice


Laboratorul de Masurarea Marimilor Neelectrice (MMN) este destinat studiului masurarii marimilor termofizice si termodinamice: masurarea temperaturilor, masurarea presiunilor, masurarea debitelor de fluide, analiza gazelor de arderere, masurarea umiditatii gazelor, etc  precum si a pierderilor de presiune liniare, locale si totale pe diferite configuratii de sisteme de conducte. In acest scop, laboratorul dispune de mai multe standuri experimentale moderne, amplasate in cadrul laboratorului din sala EH 105.

Fiecare lucrare de laborator este prevazuta cu aparatura locala de masura si comanda si cu posibilitatea de achizitie date, stocare si prelucrare pe computer.

Laboratorul de Masurarea Marimilor Neelectrice (EH 105) are in componenta sa urmatoarele standuri si aparate de masura individuala:

  • Standul integrat pentru masurarea temperaturilor joase, sub punctul de fierbere al apei care are posibilitatea de a realiza masuratori de temperatura cu jutorul termometrelor de dilatare cu lichid (cu mercur si alte lichide), termocuplelor, termorezistentelor, termo-semiconductorilor si termometrelor in infrarosu si spot lasser. De asemenea in componenta standului este integrata o instalatie de achizitie date si un computer cu posibilitatea vizualizarii masuratorilor efectuate, prelucrarii lor sub forma de tabele sau grafice de variatie in timp, de determinare a aerorilor de masura, etc.

  •  Standul integrat de masura a presiunilor si diferentelor de presiune. Este de asemenea un stand complet automatizat ce cuprinde o pompa hidraulica cu piston actionata manual prin intermediul unui surub cu pas fin, traductor de presiune piezoelectric, manometru etalon cu greutati, statie de achizitie date si computer cu soft-ware  adecvat pentru prelucrarea datelor masurate.

  • Standul pentru masurarea presiunilor cu micromanometre.  Este compus dintr-o instalatie manuala pentru realizarea de presiuni coborate bazat pe principiile de definitie, a presiunii si al vaselor comunicante, dotat cu micromanometru cu tub inclinat si micromanometru cu bazine fix si mobil si surub micrometric tip Ascania.

  • Standul pentru masurarea debitelor pe baza reducerii de sectiune (diafragma vena contracta, tub Venturi, ajutaj). Standul este compus dintr-un bazin cu volum mare de apa, pompa de circulatie in circuit inchis cu turatie variabila, aparatele de masura, micromanometrele cu tuburi verticale gradate. Masura de debit etalon se realizeaza practic prin litrare si valoarile se compara cu rezultatele celorlalte masuratori rezultate prin calculele analitice.

  • Standul pentru masurarea debitelor cu debitmetre ultrasonice. Se compune dintr-un debitmetru ultarsonic cu sonde de masura detasabile, pentru  temperaturi diferite (joase sub 100 C si ridicate peste 100 C). Masura este complet computerizata cu timpi de scalare variabili prestabiliti prin programare digitala, cu afisare grafica pe display-ul aparatului si posibilitate de interconectare seriala cu un computer extern performant si imprimanta proprie, etc.

  • Standul pentru masurarea vitezelor fluidelor. Se compune dintr-o instalatie cu aer ventilat cu ventilator cu turatie variabila si tubulatura de circulatie. Masura vitezei aerului se poate realiza prin intermediul tuburilor Pitot, Pitot mediat, anubar, anemometru cu fir cald si anemometrelor cu palete sau cupe.

  • Standul pentru determinarea pierderilor de presiune liniare si locale pe diferite elemente de retea. Se compune dintr-un bazin cu volum mare de apa, pompa de circulatie cu turatie variabila in circuit inchis, elemente de retea in diferite configuratii, sistem de masura a presiunilor cu tuburi verticale gradate in milimetri. Scopul lucrarii este de adetermina pierderile de presiune pe fiecare element de retea din circuit precum si valorile pierderilor de presiune pe subansamble si intreaga instalatie.

  • Standul pentru determinarea distributiei de debite pe diferite configuratii de retele si a functionarii pompelor in serie si in paralel.  Standul este compus dintr-un bazin cu volum mare de apa cu suprafata libera, pompe de circulatie cu turatie variabila si posibilitati de functionare separata, legate in serie sau paralel si diferite posibilitati de configuratii de retele hidraulice (retea simpla alimentata de la un capat, retea simpla alimentata de la doua capete, retele serie, retele in paralel, retea inelara sau retea buclata). Standul are posibilitatea determinarii distributiei de debite pe diferitele ramuri, a pierderilor de presiune si de determinare a graficelor piezometrice pentru fiecare configuratie hidraulica in parte.

  • Standul pentru analiza concentratiei gazelor de ardere.  Standul are in componenta mai multe tipuri de aparate dupa principiul de analiza utilizat. Astfel una din metode o constituie absorbtia selectiva a componentelor dintr-un amestec cu ajutorul analizorului ORSAT, care utilizeaza substante chimice absorbante destinate numai pentru gazele respective: CO2, CO, O2, etc.