Laboratorul Echipamente  si Instalatii Termice Industriale


Laboratorul de EIT este destinat studiului constructiei si functionarii aparatelor a caror actiune se bazeaza pe schimbul de caldura si masa, precum si a instalatiilor bazate pe ciclul invers. In acest scop, laboratorul dispune de doi agenti principali purtatori de caldura: apa acalda produsa de un cazan cu vas de rupere a presiunii si aer cald produs de un generator de aer cald. Sursa primara de energie o constituie gazele naturale. Instalatiile laboratorului sunt dispuse in trei amplasamente :

  • Laboratorul de transfer de caldura (EH 106)

  • Laboratorul de recuperatoare de caldura (EH 107)

  • Laboratorul conditionare si instalatii frigorifice (EH 108)

  • Laboratorul punct termic (EH 109)

Fiecare lucrare de laborator este prevazuta cu pupitru local de comanda. Pentru realizarea circuitelor termice specifice fiecarei lucrari, vanele din circuit pot fi actionate automat de la pupitrul central din camera de comanda sau de la pupitrul local. Exista insa si posibilitatea actionarii manulale a acestora. Circuitele realizate se vizualizeaza pe schemele sinoptice din camera de comanda si respectiv din panourile locale, existand semnalizare optica si acustica pentru eventuale manevre incorecte.

Laboratorul de transfer de caldura (EH 106) are in componenta sa:

O instalatie utilizata pentru studierea proceselor de transfer termic la fierberea  in volum mare, nucleica si in film, a freonului R141b. Instalatia permite: determinarea experimentala  a fluxului termic unitar de suprafata si a coeficientul de convectie la fierbere; stabilirea dependentei dintre temperatura si presiune la saturatie; determinarea coeficientului global de schimb de caldura in condensatorul vaporilor de R141b.

O instalatie utilizata pentru studierea proceselor de transfer termic la conductie.

O instalatie care permite determinarea experimentala a coeficientului mediu de transfer termic prin convectie la curgerea transversala a aerului peste un cilindru singular sau peste un fascicul de tevi si, de asemenea, determinarea coeficientului local de transfer termic prin convectie, pe circumferinta unui cilindru.

Laboratorul punct termic (EH 107) are in componenta un schimbator de caldura tubular apa-apa, in contracurent si doua schimbatore de caldura cu placi apa-apa, unul cu placi si garnituri, iar cel de-al doilea cu placi sudate

Laboratorul conditionare   instalatii frigorifice (EH 108) are in componenta sa o instalatie frigorifica cu compresie mecanica de vapori intr-o singura treapta, racirea putandu-se realiza atat cu aer cat si cu apa, si un stand experimental pentru centrale de tratare a aerului. Toti parametrii de proces sunt colectati prin intermediul unei centrale de achizitie date, cuplata la un calculator.

Laboratorul de recuperatoare de caldura (EH 109) are in componenta sa un cazan de apa calda cu vas de rupere a presiunii, un generator de aer cald, o aeroterma, un boiler acumulator si un schimbator de caldura cu suprafata extinsa aer-apa, un calculator legat la retea, o imprimanta si o centrala de achizitie date Helios - FLUKE.